Heb jij het wel eens geprobeerd? Zonder suiker? Nee ik bedoel niet alleen koffie en thee zonder suiker, maar alles zonder suiker.

Geen pindakaas. Geen jam. Geen chocolade. Maar ook geen potjes kant-en-klare saus met suiker. Geen magnetron maaltijden met toegevoegde suikers. Echt helemaal geen suiker.


Ik ben al ZEVEN dagen suikervrij. En dat geheel vrijwillig. Of dacht je soms dat ik diabetes had? Nee. Zeker niet. Maar ik wil het ook niet krijgen.

Waarom dan wel zonder suiker? 

Een begrijpelijke vraag. Het antwoord is iets lastiger. Laat ik het eens proberen. Ah, ik wil mijn zelfdiscipline testen. Dat is waar. Helemaal. Maar daar had ik ook iets anders voor kunnen kiezen.

Hardlopen of zo. Elke dag. Wel 5 kilometer. Maar dat mag ik niet. Mijn achillespees is pas weer hersteld van een lange periode te veel, te hard en te vaak rennen. Dus die discipline-test mag ik niet doen.

Maar roken dan? Doe ik niet. Makkie dus. En alcohol? Is voor mij ook geen kunst. Een goed glas wijn is heerlijk, maar ik kan zonder moeite zonder.

Dus dan maar suiker. Om mijn zelfdiscipline te testen. Maar ja ik ben een enorme zoetekauw. Met dank aan mijn lieve moeder. Die bakte zo vaak koekjes, cakes en appeltaarten. Nog lang voor de cupcakes zijn entree deden. En natuurlijk de traditionele paastaart. Een vogelnestje met veel chocolade, Remia vet, veel suiker, eieren en lange vingers. Ook met suiker. Heerlijk dus. Vooral als ik alle schalen en pannen mocht aflikken voor we samen de afwas deden.

Geen suiker meer dus. En dat al zeven dagen. En schrijven over suiker mag lekker wel! 

Maar waarom nog meer zonder suiker vraag jij je af… 

Omdat het toch heel slecht is voor mijn lijf, denk ik. En omdat ik wel eens wil meemaken hoe ik me voel zonder suiker. Heb ik het echt wel nodig? Voegt het iets toe aan mijn dag? Mijn beleving? Mijn – ik durf het haast niet te schrijven – ben ik echt gelukkig vandaag gevoel?

Dat zal ik je nu maar verklappen. Tot nog toe mis ik niets. Hoera! En mijn eerste week is al voorbij. Hoera! Alle dagen van de week zijn gepasseerd en nog steeds heb ik geen suiker gegeten.
En wat is het verschil? 

Mijn smaakvermogen gaat vooruit. Ik proef veel meer van het eten dat ik klaar maak. Ik kies ook weer bewust wat er naar binnen gaat. En ik kan zelfs mijn dochter een stukje chocola van de maître patissier uit Frankrijk zien eten zonder zelf te watertanden.

Dus toch een feestje. Een HELE week geen suiker. Hoera. 

En dan is er morgen Koningsdag. Amsterdam in, zoals vroeger. Maar please laat er iemand zijn die koekjes of cakes bakt zonder suiker.

Dan kan ik ook héél even meegenieten van Alex’s eerste Koningsdag.

oranje-cupcake_klein